Canvas test – Bekijk de schokkende verschillen!

Voorkant klein

Een foto laten afdrukken op canvas is een populaire keuze.
Steeds meer bedrijven bieden deze service aan. Daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer.

De verschillen tussen de ene leverancier en de ander kunnen gigantisch zijn!
Verschillen in materialen, prijzen en ook grote verschillen in kwaliteit.

Als professioneel fotograaf kies ik voor mijn klanten voor de allerhoogste kwaliteit. Het beste dat er op de markt te vinden is. Ik heb er veel tijd, geld en moeite in gestoken om tientallen leveranciers te beoordelen en te testen, voordat ik bij de leverancier uit kwam waar ik nu mijn canvassen bestel.

Van klanten krijg ik soms vragen over de hoge prijs van een professionele foto op canvas. Men weet vaak niet waar het verschil in zit en waarom een goede canvas afdruk zoveel duurder is. Maar waarom het wel echt de moeite waard is om mooie foto’s ook daadwerkelijk goed af te laten drukken.

De test
Daarom deze test, met duidelijke foto’s en uitleg. En 2 duidelijke praktijkvoorbeelden, zodat je ziet waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een canvasleverancier.
We beginnen met deze vergelijking (klik op de foto’s voor een grotere versie):

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Links: Canvas 1, geleverd door een professioneel vaklaboratorium.
Rechts: Canvas 2, geleverd door een populaire consumenten leverancier.

Voor beide canvas afdrukken is dezelfde foto gebruikt tijdens het bestellen.

Op het eerste gezicht vallen er al direct een paar dingen op:

  • De rechtse canvas is verkeerd uitgesneden, waardoor de benen en de staart van het paard wegvallen.
  • Het paard op de rechtse canvas lijkt bruin te zijn, terwijl het een zwart paard is.
  • Er zit weinig detail in het gras en de bloemen onder het paard

De achterkant van het canvas
Ook de afwerking aan de achterzijde is belangrijk.

Canvas wordt gespannen op een houten frame. Dat moet zeer strak gebeuren om te zorgen dat het canvas niet scheef trekt of slap gaat hangen.
Om het canvas stevig te bevestigen moet het vastgezet worden. Dat gebeurd tegenwoordig meestal met nietjes. Hoe meer nietjes, hoe beter de drukverdeling van het doek.
De juiste spanning kun je behouden door het bevestigen van spielatten in de hoeken van het frame. Indien nodig kun je die later nog een tikje geven, zodat het canvas keurig strak gespannen blijft.

Natuurlijk wil je het canvas ook kunnen ophangen.
Hang je hem direct aan het houten frame? Dan kan het canvas gemakkelijk vallen of scheef hangen. En je loopt het risico dat de schroef/spijker zichtbaar door het doek heen komt.
Een goede leverancier zal daarom een haakje of ander ophang systeem leveren.

Bekijk op deze foto eens de verschillen tussen canvas 1 en canvas 2:

De achterkant van het canvas.

Zoals je ziet, ontbreken de spielatten en het ophangsysteem bij canvas 2. Bovendien is het canvas gespannen met slechts een paar nietjes, waardoor het nu direct al slap hangt.
De productie van het goedkope canvas wordt niet door experts afgewerkt; de vouwen zijn grof en zitten zo losjes rond het frame dat de zijkanten bol staan. Er zijn geen spielatten aangebracht (deze werden wel los meegeleverd) en de kwaliteit van het hout van het frame is niet erg degelijk.

De professionele canvas afdruk is zeer strak afgewerkt. Dit wordt gedaan door experts met jarenlange ervaring die gespecialiseerd zijn en alleen canvassen maken.
De nietjes zitten op strategische plekken voor een goede drukverdeling. De hoeken zijn goed omgevouwen en heel strak. De spanning van het canvas is zo stevig, dat je er letterlijk op kunt trommelen. Deze spanning wordt goed vastgehouden door de spielatten die al zijn bevestigd. En er zit een gemakkelijk ophangsysteem aan de achterzijde.

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Close-up van de achterkant van beide canvassen.

 

De juiste kleuren
Laten we eens kijken naar de afdrukkwaliteit…
Voor de foto op canvas heb ik een zwarte Fries gebruikt.
Maar bij de goedkope print, is het paard meer bruin dan zwart!
Het probleem zit ‘m daar in de automatische correctie die je bij veel afdrukfabrieken tegen komt. Alles gaat automatisch door de printer heen en de printer past zelf nog een paar kleuren aan als hij denkt dat er iets “beter” kan. In de praktijk komt dat er in heel veel gevallen op neer, dat je foto niet mooier maar juist minder mooi afgedrukt wordt. In ieder geval niet zoals jij hem bedoelde. En bij veel aanbieders is die ongewenste optie niet uit te vinken.

Bovendien werkt het grootste deel van consumenten leveranciers zonder kleurprofielen.
Een kleurprofiel zorgt ervoor dat wat jij op je monitor ziet en wat er uiteindelijk uit de printer komt, er hetzelfde uit komt te zien. Niet lichter of donkerder, en niet bijvoorbeeld iets paarser of groener dan jij eigenlijk bedoelde.

Maar als deze informatie niet correct doorgegeven wordt, kom je dus uit op een onbekend eindresultaat. En dat is in deze test ook goed te zien. De afdruk van de consumenten leverancier heeft nogal wat problemen veroorzaakt in de kleuren van de foto.
Terwijl de professionele foto op canvas keurig is afgedrukt zoals ik hem geleverd heb.

 

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Professionele afdruk: Mooi contrast, veel detail, goede scherpte.

 

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Consumenten afdruk: De foto ziet er “plat” uit, erg onscherp, vrijwel geen detail.

Scherpte

Veel professionele fotografen willen hun foto’s liever niet op canvas leveren.
“Canvas is voor schilders” zeggen ze dan. Omdat vaak het detail van de foto verloren gaat door de grove structuur van het doek en een minder goede printkwaliteit dan bij een echte foto afdruk.

En dat is voor een groot deel ook waar. Veruit de meeste canvas aanbieders leveren dermate slechte kwaliteit, dat je die als professioneel fotograaf niet aan je klanten kunt verkopen.
Maar er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van foto’s op canvas en hun werk zeer serieus nemen als het gaat om topkwaliteit.
Met de juiste materialen (canvas doek, inkt en zeer goede printers) kun je toch tot een kwaliteit en scherpte komen die bijna de kwaliteit van een normale foto afdruk haalt.

Het grootste probleem is de hoeveelheid detail tijdens het printen. De inktdruppeltjes moeten heel dicht op elkaar aangebracht worden om tot het beste resultaat te komen.
Hoe verder die inkt puntjes uit elkaar staan, des te grover de afdruk is. En bij een grove afdruk zie je weinig details en weinig scherpte.
Soms zelfs zo erg dat je een “raster” kunt zien. Kijk maar eens van dichtbij naar foto’s in een krant; daar is vaak het druk-raster ook goed zichtbaar.

De kwaliteit van de inkt en het canvas speelt daarbij ook een belangrijke rol.
Goede inkt die op de juiste manier aan het doek hecht, in veel detail geprint kan worden en lang kleur-echt blijft (zonder verkleuring) is erg duur.
Om concurrerende prijzen te houden, zal je dergelijke goede inkt bij consumenten aanbieders niet tegen komen. Zij gebruiken goedkopere inkt om te kunnen besparen op de kosten.

Hetzelfde zie je bij de kwaliteit van het doek.
Er zijn veel materialen op de markt die onder de noemer “canvas” verkocht worden.
Eigenlijk is de enige “echte” canvas een doek van hennep vezel.
Maar in de praktijk zie je vooral veel doek van linnen (vlas), katoen en combinaties van kunststoffen en natuurlijke producten.

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Close-up van de professionele afdruk. De hoge kwaliteit is goed zichtbaar!
Scherp afgedrukt, veel detail in de bloemen, drukkorrel is bijna niet zichtbaar.

 

Test: Foto op canvas © Hypo Focus
Close-up van de consumenten afdruk. Zeer slechte kwaliteit.
Onscherp, geen details in de bloemen, drukkorrel is zeer grof en erg goed zichtbaar.

De finish
Na het printen is het belangrijk dat het canvas een finish krijgt.
Zonder finish zal het canvas binnen korte tijd verkleuren en vervagen.
Een goede leverancier zal 1 of meerdere laagjes vernis (mat of glans) aanbrengen met een UV filter erin. Mede hierdoor (in combinatie met een hoge kwaliteit inkt), kan een canvas levenslang mee gaan.
Bij de meeste consumenten leveranciers wordt deze finish overgeslagen, omdat dit ook weer een duur onderdeel is van het productie proces.

Bij het canvas dat ik besteld heb voor deze test bij de consumenten leverancier, was de kwaliteit van het doek en de inkt zelfs zo slecht, dat de inkt er heel “poederig” vanaf kwam, toen ik het doek voor het eerst vast pakte. De inkt laat snel los, waardoor je heel snel last hebt van beschadigingen.


Prijsverschillen
De daadwerkelijke kosten van het produceren van een foto afdruk op canvas kunnen enorm verschillen.
Goede materialen zijn erg duur. De inkt, het doek, de finish.
Maar natuurlijk ook de aanschaf en onderhoud van printers. Eenvoudige printers zijn extreem veel goedkoper dan gespecialiseerde printers die hoge drukkwaliteit leveren.
En tot slot natuurlijk “arbeid”.  Een canvas dat in de fabriek machinaal geproduceerd kan worden is qua kosten vele malen voordeliger dan een bedrijf dat de afwerking volledig door gespecialiseerde werknemers laat uitvoeren.

Daar komen ook direct de verschillen in kwaliteit vandaan.

Veel leveranciers van fotoproducten kiezen ervoor om uitsluitend met consumenten of uitsluitend met professionals te werken.
Als consument kun je dus niet altijd terecht bij de beste canvas aanbieders, omdat zij alleen leveren aan professionele fotografen.

De fotograaf
Tot slot komt de professionele fotograaf ook nog om de hoek kijken.

Heb je prachtige professionele foto’s laten maken bij een fotograaf? Dan is het eigenlijk zonde om die goede foto’s vervolgens te laten verprutsen door een canvas leverancier die er een slechte afdruk van maakt.

Veel fotografen bieden daarom zelf verschillende fotoproducten (zoals canvas) aan in hun assortiment. Om te zorgen dat jij als consument de beste kwaliteit krijgt.
Ook daar in is natuurlijk weer variatie in prijs en kwaliteit.

Vergeet niet dat de fotograaf ook “werk” moet verrichten om de foto klaar te maken voor de leverancier. Daarnaast komen er voor de fotograaf nog kosten bij zoals de btw en andere belastingen, die de fotograaf nog moet betalen over iedere euro die hij jou als consument in rekening brengt.

Daarom is een canvas bij de fotograaf ook duurder dan wanneer je zelf een eigen foto laat afdrukken.

 

Je mag dit artikel delen (met bronvermelding)!
Reageren? Graag! Laat je mening horen

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

9 reacties

  1. Doordat jij het één en ander getest heb waar ik blij mee ben, zou ik je willen vragen of je ook het verschil tussen CanvasCompany en CanvasCompanyPro hebt getest? Zo ja, wat zijn dan jou ervaringen daarmee?

  2. Wij hebben in september 2013 onze trouwfoto op canvas laten plaatsen, die was nu vergeeld werd voorgesteld om het met een licht vochtige doek de foto af te nemen….mis nu een stukje van de foto, voor mij geen canvas meer

  3. Als een canvas zo snel vergeelt, is er een verkeerde of een hele goedkope afwerking gebruikt door de leverancier.
    Afnemen met een vochtige doek helpt dan inderdaad niet. Wat zonde zeg!

    Canvas kan jarenlang prachtig zijn. Maar dan moet het van goede kwaliteit zijn en zijn gemaakt met de juiste materialen. Helaas krijg je bij de meeste canvas aanbieders daar maar weinig informatie over.

Geef een reactie