Review: Fotoboek van Fotofabriek.nl

Hardcover fotoboek

Deze maand mocht ik een hardcover fotoboek op 21x 29,7cm (A4) formaat testen van Fotofabriek (https://www.fotofabriek.nl).
Enige tijd geleden is dit bedrijf door het programma AVROTROS Radar uitgeroepen tot de beste fotoboekenleverancier in de test.
Ik heb die test toen ook gezien op tv en was daarom erg benieuwd hoe het boek er met mijn eigen foto’s uit zou zien.

Ontwerpen & bestellen

Het fotoboek heb ik ontworpen via de software van Fotofabriek. Deze kon ik downloaden en installeren op mijn computer, waarna ik direct toegang had tot de fotoproducten om te ontwerpen.

De software is logisch ingedeeld, zoals je dat ook vaak bij andere leveranciers tegen zou komen.
Je kunt gemakkelijk effecten toevoegen aan je foto’s zoals een schaduw, spiegelen of zwart/wit. En er staan duidelijke tips in een geel kader om je te helpen bij het ontwerp van je fotoboek.
Ook de barcode die achterop het boek komt staat al in beeld en komt overeen met het eindresultaat. Dat is wel heel fijn, want bij veel andere leveranciers komt die barcode als een verrassing of is hij bijvoorbeeld veel groter dan ze in de software laten zien.

Het vergroten of verkleinen en verplaatsen van de foto’s gaat heel gemakkelijk. Ik vond alleen het bijsnijden en aanpassen van het formaat wat lastiger gaan. Misschien heb ik de juiste functie daarvoor niet direct goed gevonden. Maar omdat ik eigenlijk alle foto’s toch fullsize in het boek wilde hebben, was dat uiteindelijk geen probleem.

Voor wie het indelen van zo’n boek liever aan de software overlaat; er zijn verschillende sjablonen beschikbaar om iedere pagina mee in te delen.

Je kunt op iedere plaats in het fotoboek tekst toevoegen; ook op de rug van de cover.
Dat heb ik zelf ook gedaan, maar standaard staat deze tekst zó ingesteld dat de tekst ondersteboven staat als het boek plat op tafel ligt. Je kunt ‘m draaien, dus let daar op bij het ontwerpen.

Tijdens het ontwerpen geeft de software handige tips.

Levering

Na het plaatsen van de bestelling ontving ik direct een email met de bevestiging van de bestelling.

En heel erg leuk: na een tijdje kwam er een email binnen met een filmpje van hoe de cover van het fotoboek wordt gemaakt! Dat vind ik erg leuk gedaan.
Je kunt het filmpje hieronder bekijken. Helaas is de mooie kwaliteit van het filmpje door het uploaden nu wel flink achteruit gegaan.

De stevige verpakking voorkomt beschadigingen aan het boek tijdens transport.

En daar is het fotoboek al!
Het boek is veel sneller binnengekomen dan de verwachte levertijd. Ik had mijn fotoboek op donderdag middag gemaakt en op zaterdag werd hij al bezorgd.

Hoe ziet het eruit?

Het boek is stevig verpakt in karton, zodat het tijdens het transport niet kan beschadigen. En er zit ook een plastic folie omheen. Waarschijnlijk om ook tegen vocht te beschermen. Het ziet er netjes en verzorgd uit.

Als ik het boek uitpak, kom ik een informatie flyer tegen. Daar staan punten op waarop het boek is gecontroleerd en tips hoe je het boek het beste kunt onderhouden.
Heel slim! Want zo kun je lang van je fotoboek genieten.

De cover

Ik vind de cover erg mooi geworden.
Het is een glanzende hardcover, mooi in kleur afgedrukt.
De afdruk is scherp en de kleuren zien er goed uit!

Als ik 1 verbeterpuntje zou mogen geven, dan zou ik kiezen voor een iets dikker materiaal. Het karton van de cover buigt relatief makkelijk.

Binnenzijde van het boek

Als ik het boek open leg, krijg ik direct een keurig wit schutblad te zien.
Het is stevig materiaal en ziet er heel netjes uit. Veel andere leveranciers bezuinigen daar op. Maar ik vind een album met schutblad echt een luxe uitstraling hebben, dus ik ben blij dat dit fotoboek ze wel heeft.

Het album is geprint op vrij dik papier.
Het zijn dus geen fotoafdrukken op fotopapier. Het voordeel is dat vette vingers nu amper/niet zichtbaar zijn op de pagina’s.

De foto’s zien er haarscherp uit en de kleuren zijn mooi. Al zijn ze iets minder intens dan de originele foto’s. Waarschijnlijk komt dat door het drukproces. Bij een print wordt namelijk meestal van CMYK inkten gebruik gemaakt en dat heeft een beperktere weergave van felle kleuren ten opzichte van de RGB weergave van je monitor.

Het fotoboek is stevig ingebonden en voelt daardoor aan als een traditioneel boek. De pagina’s zullen bij het openslaan ook iets bol blijven liggen. Je kunt ze voorzichtig wat platter vouwen.

Het boek ligt hier voor de eerste keer open. De pagina heb ik nog niet aangedrukt om wat platter te worden.

Conclusie

Ik ben blij met het fotoboek!
De kleuren zien er goed uit, de foto’s zijn haarscherp en het algehele boek ziet er gewoon heel goed uit.
Het fotoboek zal de komende jaren mee gaan naar fotoshoots, evenementen en beurzen.

Wil je zelf ook aan de slag om een fotoboek te ontwerpen?
Ga dan naar de website van Fotofabriek: https://www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken/

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie