Top 10 foto’s 2013

Het was weer een druk jaar!
Hoogste tijd om de top 10 van beste foto’s samen te stellen voor 2013.

Fjord in de sneeuw | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Januari 2013 was een koude maand met veel sneeuw. Ik heb meer dan 60 paarden op de foto geet in de sneeuw, om het archief aan te vullen. Het sneeuwt immers niet ieder jaar in Nederland, dus zo’n mooie kans mocht ik niet voorbij laten gaan. Eén van mijn favorieten is toch wel deze foto van een fjord in de sneeuw met tegenlicht. De bomen in de achtergrond aangevroren…  Echt een typisch winter beeld.

 

KWPN hengst Vivaldi | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Begin februari stond de Hengstenkeuring van het KWPN op het programma. Met o.a. een showblok waarin de hengst Vivaldi (Krack C x Jazz) gereden door Hans Peter Minderhoud een fantastische draf liet zien.

Lusitano hengst Quilo | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Dit jaar mocht mijn favoriete fotomodel natuurlijk niet ontbreken: Lusitano hengst Quilo. In mei bloeide de kersenbloesem rijkelijk in het park van Coevorden. De sprookjesachtige vertoning en charme van deze hengst blijft me verbazen.

 

Palomino Luca S | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Iets later in mei nam ik deel aan een fotografen meeting op het strand van Castricum. Een populaire pony; Luca S was ook aanwezig. Zijn fijne hoofd, ruime gangen en algehele chique uitstraling laat menig fotografen-hart sneller kloppen. Zijn kleur was fantastisch bij het zand, de zee en de knalblauwe lucht.

 

Gypsy Cob hengst Silver Mojo of the Owlish Fortress | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

In Juni bezocht ik Irish cob stoeterij Owlish Fotress, samen met een paar andere paardenfotografen. Een hele gezellige dag, waar ik mijn eerste verbrande armen van 2013 heb opgelopen. Genieten van de merries met veulen en natuurlijk de prachtige hengsten. Zoals Mojo hier op de foto.

 

Fries paard in het Amsterdamse Bos | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Enkele dagen later werd ik uitgenodigd om samen met Lisa en Marlinda foto’s te maken in het Amsterdamse Bos. Waar o.a. deze prachtige Fries zijn speelse moves liet zien. Een barok paard in deze houding doet het altijd goed. Daarom ook één van mijn favoriete foto’s van 2013.

Welsh Cob Wairan | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Juni was een drukke maand! Want ook deze foto is in Juni gemaakt. Bij vrienden van me, die Welsh Pony’s hebben, waaronder Wairan. Ik kwam eigenlijk voor hun nieuwe aanwinst, maar besloot Wairan ook gelijk te portretteren. Dat bleek achteraf zeer waardevol te zijn. Want Wairan is later in 2013 helaas op tragische wijze overleden.
Ook al doe ik regelmatig afscheidsreportages, waarbij je weet dat een paard ziek is en ingeslapen zal worden… Als zoiets zo onverwacht gebeurd met een paard van bekenden, dan raakt het je toch extra hard.

 

Arabisch Volbloed hengst Just Noyz | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Op de warmste dag van het jaar, eind juli, ging ik naar België om Arabisch Volbloed hengst Just Noyz te fotograferen. Ik heb geen thermometer aan de camera hangen, maar ik gok dat het een graad of 35 was. Verzengende hitte met een brandende zon, midden op de dag.
De dazen (steekvliegen) die continu om de paarden en mijzelf heen hingen en maar bleven bijten. Een jonge hengst, af en toe ietsje ongeduldig (wat zeer begrijpelijk is, als je een merrie voor z’n neus plaatst om aandacht te trekken…).
En mijn eigen domme handeling… Net voordat we zouden beginnen, pakte ik nog even wat uit de auto. Camera van m’n nek af… Knal! De camera kwam iets te snel omhoog, en mijn hoofd ging wat te snel omlaag. Ze kwamen elkaar tegen in het midden. Met een bloedend voorhoofd en een hersenschudding als gevolg.
Toch in de hitte, geplaagd door de bijtende dazen, met een bloedend hoofd en een hersenschudding de reportage gedaan. En ik mag niet klagen over het resultaat. Er zaten meerdere geweldige foto’s in deze serie!

 

NRPS/Welsh hengst Special | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

In Augustus ging ik op pad naar Havelte, om daar enkele paarden te fotograferen. Helaas bleef het voorspelde zonnetje schuil achter de wolken. Maar met dit speciale kleurtje in het hoge gras, waren de subtiele zandkleuren ook prachtig!

Arabisch Volbloed El Azhar | © 2013 Hypo Focus Paardenfotografie

Oktober is aangebroken en de bladeren kleuren oranje. Tijd voor herfst reportages! Deze arabisch volbloed poseerde vol enthousiasme. Zowel aan de hand als los. En dat leverde dit mooie portret zonder hoofdstel op.

Wil je meer foto’s van Hypo Focus Paardenfotografie zien?
Bekijk dan het portfolio

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie