De magie van het witte paard

34

Veel meisjes dromen er hun hele jeugd over: een eigen paard!
En dan zo’n mooie witte….

Deze blogpost is daarom opgedragen aan de magie van het witte paard.

 

Unicorns of varkens?

Natuurlijk hebben witte paarden ook het nadeel dat je extra moet schrobben, voordat je met je paard in het openbaar gezien kunt worden. Want soms tref je ze meer zwart dan wit aan als je ze uit de wei haalt. Zouden ze het expres doen?

Vuil paard

Maar als ze er dan een paar uur later zó uit zien, weet je dat het wassen en poetsen echt de moeite waard is geweest!

Droompaard

Tip:
Heeft jouw witte paard een mestvlek als je hem van de trailer haalt net voor de wedstrijd en heb je geen water bij de hand?
Neem een stukje houtskool en een borstel mee. Wrijf de houtskool over de vlek om het vuil op te nemen. Daarna borstel je nog een keer de stofjes weg en je paard is weer perfect wit!

Tip:
Wil jij de manen en staart van jouw witte paard écht spierwit krijgen?
Probeer dan eens te wassen met zilvershampoo (ja, die voor mensen met grijze haren!). Schrik niet van de paarse kleur van deze shampoo. Het maakt je paard echt extra mooi wit. Spoel de shampoo wel goed uit.

Tip:
Heeft jouw paard een gevoelige huid? Gebruik dan een “sensitive” shampoo.
Kijk voor hiervoor bijvoorbeeld eens bij: Zoobio.nl

Wit je dat….
…witte paarden niet wit geboren worden.
In het wild valt een wit paard extra op. En dat is niet handig als je een veulentje bent. Want roofdieren kunnen je dan gemakkelijk vinden. De natuur heeft daar een oplossing voor bedacht: alle witte paarden worden als veulentje voskleurig, bruin of zelfs zwart geboren en verkleuren langzaam naar wit over enkele jaren. Sommige paarden verkleuren heel erg snel naar wit; anderen doen er hun hele leven over.

 

Witte paardenrassen

Er zijn paardenrassen waarbij wit een veel voorkomende kleur is; zoals bij de Arabisch Volbloed, de Lusitano, Welsh pony en de PRE.
Maar bij sommige rassen komt deze kleur bijna niet voor of zelfs helemaal niet voor. Zo zijn er bijvoorbeeld geen witte Friezen of haflingers.

Ik laat je hier enkele foto’s van witte paarden zien, die ik de afgelopen jaren op de foto heb gezet.
Kijk en geniet mee!

Arabisch Volbloed
Dit sierlijke ras is een genot om te fotograferen. De paarden hebben een charmante houding, grote ogen en een elegant lijf.

Arabisch volbloed

 

Lusitano
Een echt sprookjespaard… De barokke Lusitano uit Portugal is voor mij als fotograaf een dankbaar model. Met de prachtige lange manen, ronde vormen en temperamentvol karakter laten ze zicht prachtig zien tijdens de fotoshoot. Op deze vier foto’s is mijn favoriete model te zien; de hengst Quilo die ik al jaren volg met mijn camera. Een absoluut droompaard qua karakter en uiterlijk!

 

De Irish Cob (en/of Tinker)
Je ziet ze vaak met vlekken, maar dit spectaculaire ras uit Ierland komt voor in allerlei kleurtjes; waaronder wit! Op de foto zie je de hengst Mojo. De wapperende lange manen en sokken rond de benen maken dit ook een waanzinnig mooi ras om te fotograferen. Deze paardjes hebben een vriendelijke uitstraling.

 

 

De PRE
Dit ras komt uit Spanje en is net als de Lusitano een lust voor het oog! Weelderige manen, een barokke uitstraling en een vriendelijk karakter. En wat is er nou mooier dan zo’n barokke beauty voor bloeiende bloesem fotograferen?

Connemara
Dit ras is misschien wat minder bekend, maar zeker de moeite waard om te noemen. De connemara is een kindvriendelijke pony met een geweldig karakter. Een echte vriend voor het leven!

Shire
De Shire is een gigantisch paard en komt niet vaak voor in het wit. Daarom laat ik je graag kennismaken met deze vriendelijke reus:

 

 

Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie