De top 10 meest fotogenieke paardenrassen

Top 10 meest fotogenieke paardenrassen

Prachtige paardenrassen om te fotograferen

Als paardenfotograaf werk ik dagelijks met paarden en pony’s in alle soorten en maten. En ieder paard heeft natuurlijk zijn eigen charme.
Dus het kiezen van een top 10 was niet gemakkelijk. Maar ontdek hier de unieke kenmerken die deze rassen de perfecte fotomodellen maken.

Arabisch Volbloed

Het Arabische volbloed is wereldwijd bekend om zijn verfijnde uiterlijk en bijzondere uithoudingsvermogen. Ze hebben opvallende, expressieve ogen en een slanke bouw. De Arabier is een perfecte model voor fotografen die elegantie willen vastleggen. Hun gracieuze bewegingen en houding maken elke foto bijzonder. De Arabier steelt de show!

Paardenras: Arabisch Volbloed - Arabier

Friese Paard

Het Friese paard is een imposante verschijning. Met zijn zwarte vacht, lange manen en een trotse houding is dit ras een genot voor het oog. Door de opvallende knie-actie in zijn beweging, weet het Friese paard altijd de aandacht te trekken.

Paardenras: Fries

PRE

De Pura Raza Española, is afkomstig uit Spanje. De PRE heeft met zijn klassieke schoonheid al vele kunstenaren geïnspireerd. En zeg nou zelf: Wie kan die ronde, barokke vormen en weelderige, lange manen weerstaan?

Paardenras: PRE - Andalusier

Welsh Pony

Eén van de leukste ponyrassen. Ze staan bekend om hun goede temperament, waardoor ze ook geschikt zijn voor de jongste ruitertjes. Het zijn ontzettend veelzijdige krachtpatsertjes, die uitblinken verschillende disciplines, waaronder dressuur, springen en aangespannen rijden.

paardenras: Welsh pony

Tinker & Irish Cob

De Tinker (en ook de Irish Cob) is een robuust ras met een charmante uitstraling. Tinkers vallen op door hun bijzondere vachtkleur (vaak bont) in combinatie met veel behang. In Ierland werden ze van oorsprong veel gebruikt voor de kar, maar hier in Nederland hebben ze onze harten gestolen als veelzijdig paard voor het hele gezin.

Paardenras: Tinker / Irish Cob

Haflinger

De Haflinger, herkenbaar aan zijn kenmerkende gouden vacht en lichte manen, is een ras dat zich uitstekend leent voor fotografie. Ze worden niet voor niets wel eens een “Barbie paard” genoemd. De Haflinger straalt altijd een onmiskenbare charme uit. Deze ‘gouden’ paarden zijn ware juweeltjes voor fotografen.

Paardenras: Haflinger

Lusitano

Het Lusitano paard, afkomstig uit Portugal, combineert trots met elegante kracht. Met hun barokke bouw, opvallende convexe (bolle) neuslijn en expressieve ogen, zijn deze paarden levende kunstwerken. Ja, ik ben wat bevooroordeeld; Lusitano hengst Quilo (van Chawwa Visser) is 15 jaar lang mijn grote bron van inspiratie geweest, voordat hij kwam te overlijden.

Paardenras: Lusitano

Shetlander

De Shetlander, bekend om zijn kleine formaat en vrolijke persoonlijkheid, is een zeer geliefd ras bij kinderen. De vriendelijke uitdrukking en levendige houding maken Shetlanders tot de perfecte modellen voor schattige fotoshoots. Ben je op zoek naar de ultieme schattige foto? Maak dan een fotoreportage van een jong ruitertje met zijn of haar Shetlandpony. Maar blijf goed letten op de veiligheid. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Dus laat de pony altijd vasthouden door een volwassene in de achtergrond.

Paardenras: Shetlander - Shetlandpony

Fjordenpaard

Het Fjordenpaard, afkomstig uit het ruige Noorwegen, is een indrukwekkend ras dat oerkracht uitstraalt. De Fjord springt direct in het oog door zijn wildkleur (vaak met zebrastrepen aan de benen) en de opvallende zwart/witte manen die in een boog zijn geknipt. Deze vrolijke alleskunner is een geliefd onderwerp voor fotografen.

Paardenras: Fjord - Fjordenpaard

KWPN

Het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN) is een toonbeeld van Nederlandse trots. Of het nu gaat om de krachtige sprongen van een KWPN’er in de springsport of de elegante bewegingen van een dressuurpaard, deze echte allrounder mag niet ontbreken in de lijst. Ze hebben een chique, sportieve uitstraling. Dat maakt ze perfect voor zowel portretten als actiefoto’s.

Paardenras: KWPN

Tot slot

Of je nu gefascineerd bent door de elegantie van het Arabische paard, de kracht en schoonheid van de Fries of de barokke uitstraling van de Lusitano, elk paardenras vertelt zijn eigen verhaal. Ga op ontdekkingstocht, laat je inspireren door de verschillende rassen en leg de schoonheid van deze dieren vast in adembenemende foto’s.

Wat is jouw persoonlijke top 10 van paardenrassen om te fotograferen?

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel