© www.hypofocus.com - Do not use our content without permission
FAQ

Veel gestelde vragen

Wellicht heb je over je fotoshoot of workshop nog een vraag?
Op deze pagina staan de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen.

Heb je nog vragen?

Op deze pagina staan enkele veel gestelde vragen en het antwoord daarop. Klik op het kruisje om de antwoorden te bekijken.

Heb je toch nog een vraag die hier niet tussen staat?
Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag!

Waarom zou ik kiezen voor Hypo Focus?
De beste kwaliteit, sfeervolle en kleurrijke foto’s. Mijn foto’s onderscheiden zich door hun unieke stijl. Tijdens de reportage weet ik het maximale uit het paard naar boven te halen. Mijn klanten zijn mensen die bewust voor topkwaliteit en high-end product kiezen.
Doe je dit fulltime?
Ja. Ik ben professioneel fulltime dierenfotograaf. In 2004 ben ik begonnen als paardenfotograaf en sinds 2009 maak ik daarnaast ook prachtige fotoreportages van honden onder de naam Kyno Focus. Als specialist in dierenfotografie ben ik een expert geworden binnen mijn vakgebied. Qua kennis en ervaring is dat een groot verschil ten opzichte van collega’s of hobbyisten die allround fotograferen (dieren, kinderen, bruiloften, etc.).
Is er een wachtlijst voor de fotoshoots?
Nee, meestal kun je dezelfde week al terecht. Maar let op: de dagen in het weekend zijn populair en boeken vaak sneller vol. Voor spoed opdrachten met ernstig zieke of oude dieren, maak ik de agenda speciaal vrij. Je kunt dan vrijwel altijd dezelfde dag of de volgende dag nog terecht.
Waar zal de fotoshoot plaatsvinden?
De locatie mag je zelf kiezen. Ik reis door heel Nederland (en op verzoek ook naar het buitenland). Ik kom graag naar je toe voor jouw fotoreportage. Wil je liever besparen op de voorrijkosten? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf naar de omgeving van Hoofddorp te komen. We zoeken hier dan een mooie locatie voor je fotoreportage.
Welk seizoen kan ik het beste kiezen?
Welk seizoen het meest geschikt is voor jouw reportage is mede afhankelijk van je wensen. Ik werk het hele jaar door; ieder seizoen heeft wel iets speciaals. Wil je een fotoshoot op het strand? Dan adviseer ik om de reportage in de lente, herfst of winter te doen. Omdat het in de zomer vaak te druk is. Veiligheid is natuurlijk ook erg belangrijk. Kies je voor een specifieke plantensoort als achtergrond? Dan moeten we in de gaten houden wanneer die precies bloeit. Dat kan ieder jaar iets verschillen door het weer.
Is een fotoshoot leuk om te ervaren?
Zeker! Fotografie is mijn passie en ik breng mijn enthousiasme voor het werk graag over op mijn klanten. Ik heb ontzettend veel geduld. Dus ook als jij of je paard misschien een beetje gespannen zijn voor de shoot, doe ik er alles aan om het jullie naar je zin te maken. Verder is een fotoshoot gewoon erg leuk om eens mee te maken! Lees ook eens wat andere klanten van hun fotoshoot bij Hypo Focus vonden in het stukje over ervaringen.
Ik wil de fotoshoot annuleren of verplaatsen...
Verplaatsen

Bij slecht weer: Als er veel regen op komst is, zoeken we in overleg een andere datum voor de fotosessie. In noodgevallen: In bepaalde gevallen (noodsituatie of sterfgeval) is het mogelijk om de fotoshoot te verplaatsen. De fotograaf zal de situatie beoordelen.

Annuleren

Na het boeken van een datum voor je fotoshoot, reserveer ik die dag speciaal voor jou en kan ik geen andere opdrachten aannemen. Daarom ben ik genoodzaakt om bij definitief annuleren van een fotoshoot 75% van de reportage prijs in rekening te brengen.

Wat kan ik zelf doen tijdens de reportage?
Niemand kent jouw paard zo goed als jij zelf. Daarom ben je de ideale assistent voor de fotoreportage. Je paard vertrouwt jou. Natuurlijk help ik je op weg en laat ik je zien wat je het beste kunt doen, zodat we de mooiste momenten vast kunnen leggen. Extra assistentie is vaak handig. Bijvoorbeeld om aandacht te trekken of het reflectiescherm vast te houden.
Hoe lang duurt een fotoshoot?
Dat is afhankelijk van je wensen en hoe gemakkelijk de reportage verloopt. Gemiddeld tussen 30 minuten en 2 uur per paard. Er is dus geen maximale tijdslimiet. Ik fotografeer zo lang als nodig is om het beste uit het paard te halen. Tijdsdruk levert namelijk alleen maar stress op. Een reportage met alleen portretten van het paard zal korter duren dan een reportage waarbij portretten, rijfoto’s en foto’s in de wei gemaakt worden.
Mag ik ook samen met mijn paard op de foto?
Ja natuurlijk! De band tussen jouw en je paard is prachtig om te fotograferen. Tijdens de reoprtage geef ik je tips over hoe je het beste kunt poseren.
Kan ik iemand meenemen naar de fotoshoot?
Ja, zeker! Een extra paar handen om te helpen is altijd praktisch. Maar maak het niet te druk. Het is niet fijn voor je paard om zich te moeten concentreren als er teveel mensen om hem heen staan. Zorg dat je zelf 100% aandacht voor je paard kunt hebben. Wil je bijvoorbeeld je kinderen meenemen? Neem dan ook iemand mee die tijdens de reportage op de kinderen kan letten.
Kan ik meer dan 1 paard tegelijk laten fotograferen?
Ja, je kunt een reportage kiezen voor 1 of meer paarden. Je kunt de paarden individueel maar ook tegelijk laten fotograferen. Wil je ze samen op de foto? Oefen dan van te voren alvast, zodat ze snappen wat je van ze verwacht. Op de prijzen pagina kun je informatie vinden over de kosten van een extra paard tijdens je fotoshoot.
Kan mijn paard ook ``los`` op de foto?
Je ziet soms foto’s waarbij het paard los lijkt te poseren of zelfs los lijkt te rennen. In de meeste gevallen staan deze paarden niet echt los. Om te poseren kunnen we je paard een dun showhalster om doen dat we later digitaal wegwerken. En voor vrije foto’s in de natuur kunnen we een kleine paddock maken met prikpaaltjes en draad. Let op; deze methode brengt risico’s met zich mee. Niet ieder paard heeft voldoende respect voor de draad, dus neem alleen de beslissing als je weet dat jouw paard niet zomaar ontsnapt.
Waar betaal ik bij een fotoshoot precies voor?
Naast de tijd van de fotoreportage zelf, bestaan de kosten en werkzaamheden ook uit de voorbereiding van de reportage, gebruik van de professionele fotoapparatuur, archivering van foto’s, contact met de klant, professionele beeldbewerking, afschrijving van camera- en computerapparatuur, verzekeringen, aanschaf van computer software en natuurlijk mijn talent en ervaring. Ook overige bedrijfskosten en natuurlijk de BTW worden hier uiteindelijk mee betaald. Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen de tijd van de foto sessie. Want ook na de fotoshoot moet er nog veel gebeuren voordat je foto’s als afdruk bij je op de deurmat vallen.
Hoe kan ik betalen?

Fotoreportages en workshops kun je vooraf per bank overschrijving voldoen of op de dag zelf met contant (liefst gepast) geld. Het is ook mogelijk om een Hypo Focus Cadeaubon te gebruiken. Op aanvraag is het mogelijk om met PIN of creditcard te betalen. Bestel je losse foto’s? Dan ontvang je een factuur, die je per bank overschrijving (en iDeal) kunt voldoen. Het is ook mogelijk om je bestelling in Hoofddorp af te halen. Je kunt dan van alle betaal mogelijkheden gebruik maken (ook PIN en Creditcard). Lukt het niet om de reportage of je nabestelling in 1x te betalen? Informeer dan vooraf naar de mogelijkheden om de kosten in 3 termijnen (1x per maand) te voldoen.

Hoe krijg ik de foto’s na de shoot te zien?

Je ontvangt enkele dagen na de fotoshoot per email een link naar jouw persoonlijke fotopagina. Daar kun je de foto’s uit de reportage vinden. Deze foto’s zijn nog onbewerkt en mogen niet online geplaatst worden. Via deze foto’s kun je de keuze van je bestelling maken. Er is een ruim assortiment in foto producten beschikbaar. Foto’s die je als afdruk koopt ontvang je bovendien gratis digitaal op lage resolutie. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken op social media.

Kan ik de foto’s ook in zwart/wit of sepia bestellen?
Ja zeker. Op aanvraag zijn er verschillende soorten bewerkingen mogelijk.
Krijg ik alle foto's ook gratis digitaal geleverd?

Digitale foto’s kun je per stuk bestellen, net als foto afdrukken, foto’s op canvas, forex, albums, etc.

Een foto die je als afdruk koopt, ontvang je ook gratis digitaal op lage resolutie. Deze foto’s kun je gebruiken op je persoonlijke social media. Wil je een digitale foto gebruiken op een website of voor een ander doel? Neem dan vooraf contact op.

Wat is het verschil tussen goedkope foto afdruk en een foto die ik bij jou bestel?
Bij de meeste consumenten afdrukservices krijg je geen echte foto, maar een afdruk van een printer. De foto wordt automatisch bewerkt (vaak onnatuurlijke kleuren) en je kunt de strepen van de printer er op zien staan. Het papier is meestal erg dun en er zit geen beschermende UV-laag over de foto, waardoor hij binnen een paar maanden al kan vervagen. De foto’s die ik zelf lever, gaan naar een professioneel vaklaboratorium waar ze als echte foto belicht worden op fotochemisch papier. Een echte foto afdruk dus. De kleuren en scherpte zijn niet te vergelijken met die van een goedkope print. Deze foto’s blijven gegarandeerd tientallen jaren mooi. Op aanvraag kan ik enkele voorbeelden voor je meenemen, zodat je ze kunt vergelijken. Het verschil is zeer duidelijk te zien.
Mag ik de foto's overal gebruiken?
Geleverde digitale foto’s (na bestelling) mag je plaatsen op je persoonlijke social media profielen. Gebruik altijd een naamsvermelding naar Hypo Focus (voorbeeld: Foto: Hypo Focus / www.hypofocus.com en/of tag Hypo Focus in de foto). Wil je de foto ergens anders voor gebruiken (een website, inzenden voor een fotowedstrijd, naschilderen, bewerkingen, etc.)? Neem dan eerst contact op om de mogelijkheden te bespreken. Als fotograaf blijft het auteursrecht op foto’s namelijk altijd bij mij liggen. Voor publicatie is altijd voorafgaande toestemming direct van de fotograaf nodig en in sommige gevallen een (betaalde) licentie.
Ik wil de foto's (laten) naschilderen of bewerken...
Schilder je zelf graag of is het je hobby om foto’s te bewerken? Dan kun je de foto’s van Hypo Focus altijd gratis voor eigen oefening gebruiken. Het is niet toegestaan om het resultaat openbaar te maken of te publiceren zonder toestemming. Wil je het resultaat gebruiken voor je portfolio of verkopen? Dan heb je hiervoor eerst toestemming nodig en (meestal een betaalde) licentie. Heb je een fotoshoot laten maken en wil je de foto’s laten naschilderen/bewerken door een kunstenaar of heeft een kunstenaar je om de foto’s gevraagd? Dan is ook hiervoor altijd eerst toestemming (en soms een betaling) nodig. Neem vooraf contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Kan ik later ook nog eens nabestellen?
De foto’s van iedere reportage blijven permanent in het archief staan. Het is dus mogelijk om jaren later de reportage opnieuw op te vragen. Ik zet de foto’s dan weer voor je online. Zo kun je toch nog mooie foto’s bestellen.