© www.hypofocus.com - Do not use our content without permission
FAQ

Veel gestelde vragen

Wellicht heb je over je fotoshoot of workshop nog een vraag?
Op deze pagina staan de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen.

Heb je nog vragen?

Op deze pagina staan enkele veel gestelde vragen en het antwoord daarop. Klik op het kruisje om de antwoorden te bekijken.

Heb je toch nog een vraag die hier niet tussen staat?
Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag!

Waarom zou ik kiezen voor Hypo Focus?

Top service, de beste kwaliteit en een prachtig eindresultaat met sfeervolle en kleurrijke foto’s. Mijn foto’s onderscheiden zich door hun unieke stijl. Tijdens de reportage weet ik het maximale uit het paard naar boven te halen. Mijn klanten zijn mensen die bewust voor topkwaliteit en high-end product kiezen.

Doe je dit fulltime?

Ja. Ik ben professioneel fulltime dierenfotograaf. In 2004 ben ik begonnen als paardenfotograaf en sinds 2009 maak ik daarnaast ook prachtige fotoreportages van honden onder de naam Kyno Focus. Als specialist in dierenfotografie ben ik een expert geworden binnen mijn vakgebied. Qua kennis en ervaring is dat een groot verschil ten opzichte van collega’s of hobbyisten die allround fotograferen (dieren, kinderen, bruiloften, etc.).

Is er een wachtlijst voor de fotoshoots?

Er is geen wachtlijst. Maar let op: de dagen in het weekend zijn populair en boeken vaak sneller vol. Voor spoed opdrachten met ernstig zieke of oude dieren, maak ik de agenda speciaal vrij. Je kunt dan vrijwel altijd op zeer korte termijn terecht.

Waar zal de fotoshoot plaatsvinden?

De locatie mag je zelf kiezen. Ik reis door heel Nederland (en op verzoek ook naar het buitenland). Ik kom graag naar je toe voor de fotoreportage. Maar het is ook mogelijk om de fotoshoot in Hoofddorp (in mijn regio) te plannen. We zoeken hier dan een mooie locatie voor je fotoreportage.

Welk seizoen kan ik het beste kiezen?

Welk seizoen het meest geschikt is voor jouw reportage is mede afhankelijk van je wensen. Ik werk het hele jaar door; ieder seizoen heeft wel iets speciaals. Wil je een fotoshoot op het strand? Dan adviseer ik om de reportage in de lente, herfst of winter te doen. Omdat het in de zomer vaak te druk is. Veiligheid is natuurlijk ook erg belangrijk. Kies je voor een specifieke plantensoort als achtergrond? Dan moeten we in de gaten houden wanneer die precies bloeit. Dat kan ieder jaar iets verschillen door het weer.

Is een fotoshoot leuk om te ervaren?

Zeker! Fotografie is mijn passie en ik breng mijn enthousiasme voor het werk graag over op mijn klanten. Ik heb ontzettend veel geduld. Dus ook als jij of je paard misschien een beetje gespannen zijn voor de shoot, doe ik er alles aan om het jullie naar je zin te maken. Verder is een fotoshoot gewoon erg leuk om eens mee te maken! Lees ook eens wat andere klanten van hun fotoshoot bij Hypo Focus vonden in het stukje over ervaringen.

Ik wil de fotoshoot annuleren of verplaatsen...
Verplaatsen

Bij slecht weer: Als er veel regen op komst is, zoeken we in overleg een andere datum voor de fotosessie. In noodgevallen: In bepaalde gevallen (noodsituatie of sterfgeval) is het mogelijk om de fotoshoot te verplaatsen. De fotograaf zal de situatie beoordelen.

Annuleren

Na het boeken van een datum voor je fotoshoot, reserveer ik die dag speciaal voor jou en kan ik geen andere opdrachten aannemen. Daarom ben ik genoodzaakt om bij definitief annuleren van een fotoshoot 75% van de reportage kosten in rekening te brengen.

Wat kan ik zelf doen tijdens de reportage?

Niemand kent jouw paard zo goed als jij zelf. Daarom ben je de ideale assistent voor de fotoreportage. Je paard vertrouwt jou. Natuurlijk help ik je op weg en laat ik je zien wat je het beste kunt doen, zodat we de mooiste momenten vast kunnen leggen. Extra assistentie is vaak handig. Bijvoorbeeld om aandacht te trekken of het reflectiescherm vast te houden.

Hoe lang duurt een fotoshoot?

Dat is afhankelijk van je wensen en hoe gemakkelijk de reportage verloopt. Gemiddeld tussen 30 minuten en 2 uur per paard. Er is geen maximale tijdslimiet. Ik fotografeer zo lang als nodig is om het beste uit het paard te halen. Tijdsdruk levert namelijk alleen maar stress op. Een reportage met alleen portretten van het paard zal korter duren dan een reportage waarbij portretten, rijfoto’s en foto’s in de wei gemaakt worden.

Mag ik ook samen met mijn paard op de foto?

Ja natuurlijk! De band tussen jouw en je paard is prachtig om te fotograferen. Tijdens de reoprtage geef ik je tips over hoe je het beste kunt poseren.

Kan ik iemand meenemen naar de fotoshoot?

Ja, zeker! Een extra paar handen om te helpen is altijd praktisch. Maar maak het niet te druk. Het is niet fijn voor je paard om zich te moeten concentreren als er teveel mensen om hem heen staan. Zorg dat je zelf 100% aandacht voor je paard kunt hebben. Wil je bijvoorbeeld je kinderen meenemen? Neem dan ook iemand mee die tijdens de reportage op de kinderen kan letten.

Kan ik meer dan 1 paard tegelijk laten fotograferen?

Ja, je kunt een reportage kiezen voor 1 of meer paarden. Je kunt de paarden individueel maar ook tegelijk laten fotograferen. Wil je ze samen op de foto? Oefen dan van te voren alvast, zodat ze snappen wat je van ze verwacht. Op de prijzen pagina kun je informatie vinden over de kosten van een extra paard tijdens je fotoshoot.

Kan mijn paard ook ``los`` op de foto?

Je ziet soms foto’s waarbij het paard los lijkt te poseren of zelfs los lijkt te rennen. In de meeste gevallen staan deze paarden niet echt los. Om te poseren kunnen we een dun showhalster gebruiken dat we later digitaal wegwerken. En voor vrije foto’s in de natuur kunnen we een kleine paddock maken met prikpaaltjes en draad. Let op; deze methode brengt risico’s met zich mee. Niet ieder paard heeft voldoende respect voor de draad, dus neem alleen de beslissing als je weet dat jouw paard niet zomaar ontsnapt. Let op: het wegwerken van halters, paaltjes, etc. uit de foto kost heel veel tijd. Aan bijzondere bewerkingen zijn daarom extra kosten verbonden.

Waar betaal ik bij een fotoshoot precies voor?

Naast de tijd van de fotoreportage zelf, bestaan de kosten en werkzaamheden ook uit de voorbereiding van de reportage, gebruik van de professionele fotoapparatuur, archivering van foto’s, contact met de klant, professionele beeldbewerking, afschrijving van camera- en computerapparatuur, verzekeringen, aanschaf van computer software en natuurlijk mijn talent en ervaring. Ook overige bedrijfskosten en natuurlijk de BTW worden hier uiteindelijk mee betaald. Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen de tijd van de foto sessie. Want ook na de fotoshoot moet er nog veel gebeuren voordat je foto’s als afdruk bij je op de deurmat vallen.

Hoe kan ik betalen?

Fotoreportages en workshops kun je vooraf per bank overschrijving voldoen of op de dag zelf contant (gepast). Het is ook mogelijk om een Hypo Focus Cadeaubon te gebruiken. Op aanvraag is het mogelijk om met PIN of creditcard te betalen. Bij je foto bestelling ontvang je een factuur, die je per bank overschrijving (en iDeal) kunt voldoen. Het is ook mogelijk om je bestelling in Hoofddorp af te halen. Je kunt dan van alle betaal mogelijkheden gebruik maken (ook PIN en Creditcard).

Hoe krijg ik de foto’s na de shoot te zien?

Na de reportage ga ik aan de slag met het verwerken van de foto’s. Afhankelijk van het gekozen fotopakket zijn de foto’s na 1 á 2 weken klaar om te bezichtigen.
Je kunt naar de studio in Hoofddorp komen om de foto’s (onder het genot van een kopje koffie/thee) op de laptop te bekijken en je bestelling te plaatsen. In de studio heb ik ook verschillende samples voor je liggen die je kunt bekijken. Geen pushy verkoop-technieken. Ik ben er om jou te adviseren en te helpen.

Woon je wat verder weg? Dan is het ook mogelijk om de foto’s online te bekijken op je persoonlijke fotopagina (voorbeeld). Via deze gallery kun je de keuze van je bestelling maken.

Er is een ruim assortiment foto producten beschikbaar. Foto’s die je als afdruk koopt ontvang je bovendien gratis digitaal op lage resolutie. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken op social media.

Kan ik de foto’s ook in zwart/wit of sepia bestellen?

Ja zeker. Op aanvraag zijn er verschillende soorten bewerkingen mogelijk.

Krijg ik alle foto's ook digitaal geleverd?

Digitale foto’s zijn niet inbegrepen in de reportage prijs, om de kosten laag te houden. De meeste klanten kiezen voor een prachtig eindproduct van topkwaliteit zoals een groot formaat afdruk, een album, of wallart. Digitale foto’s zijn uiteraard wel verkrijgbaar.

Een foto die je als afdruk, in een album of als wall-art koopt, ontvang je bovendien helemaal gratis digitaal op webformaat (lage resolutie). Deze foto’s kun je gebruiken op je persoonlijke social media.

Digitale foto’s op hoge resolutie zijn per stuk te koop en in voordeel pakketten verkrijgbaar.

Wil je een digitale foto gebruiken op een website of voor een ander doel? Hiervoor is een licentie nodig. Neem vooraf contact op.

Zijn jouw afdrukken echt anders dan de foto's die ik zelf bij Hema, Albelli, Pixum kan kopen?

Ja, absoluut! Dat is een wereld van verschil.
Een consument heeft slechts toegang tot enkele afdrukservices voor particulieren die in bulk produceren. De kwaliteit kan variëren van een goedkope print (met zelfs zichtbare printerstrepen) tot een redelijke afdruk.

Als professional heb ik een netwerk van specialisten in binnen- en buitenland die hun topkwaliteit producten uitsluitend leveren aan professionele fotografen.

De verschillen in kleuren, scherpte, kwaliteit en duurzaamheid zijn enorm. Ik laat mijn klanten graag profiteren van deze service, zodat zij jarenlang kunnen blijven genieten van hun foto’s.

Ik kan tijdens de fotoreportage alvast enkele samples meenemen, zodat je kunt ervaren hoe mooi deze producten zijn!

Mag ik de foto's overal gebruiken?

Geleverde digitale foto’s (na bestelling) mag je plaatsen op je persoonlijke social media profielen. Gebruik altijd een naamsvermelding naar Hypo Focus (voorbeeld: Foto: Hypo Focus / www.hypofocus.com en/of tag Hypo Focus in de foto). Wil je de foto ergens anders voor gebruiken (een website, inzenden voor een fotowedstrijd, naschilderen, bewerkingen, etc.)? Neem dan eerst contact op om de mogelijkheden te bespreken. Als fotograaf blijft het auteursrecht op foto’s namelijk altijd bij mij liggen. Voor publicatie is altijd voorafgaande toestemming direct van de fotograaf nodig en in sommige gevallen een (betaalde) licentie.

Ik wil de foto's (laten) naschilderen of bewerken...

Schilder je zelf graag of is het je hobby om foto’s te bewerken? Dan kun je de foto’s van Hypo Focus altijd gratis voor eigen oefening gebruiken. Het is niet toegestaan om het resultaat openbaar te maken of te publiceren zonder toestemming. Wil je het resultaat gebruiken voor je portfolio of verkopen? Dan heb je hiervoor eerst toestemming nodig en (meestal een betaalde) licentie. Heb je een fotoshoot laten maken en wil je de foto’s laten naschilderen/bewerken door een kunstenaar of heeft een kunstenaar je om de foto’s gevraagd? Dan is ook hiervoor altijd eerst toestemming (en soms een betaling) nodig. Neem vooraf contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Kan ik later ook nog eens nabestellen?

De foto’s van iedere reportage blijven permanent in het archief staan. Het is dus mogelijk om jaren later de reportage opnieuw op te vragen. Ik zet de foto’s dan weer voor je online. Zo kun je toch nog mooie foto’s bestellen.